Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

ΑΞΙΟΘΕΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ



Υπόθεση: Η Αξιοθέα ήταν σύζυγος του βασιλιά της Κύπρου Νικοκλέους. Όταν ο βασιλιάς της Αιγύπτου έστειλε πλήθος ανδρών, για να εκθρονίσουν τον Νικοκλέα, εκείνος αυτοκτόνησε με απαγχονισμό και οι αδελφοί του αυτοκτόνησαν και εκείνοι. Τότε η Αξιοθέα θέλησε να μιμηθεί την ανδρεία των νεκρών. Κάλεσε λοιπόν τις αδελφές, τις μητέρες και τις γυναίκες αυτών και τις έπεισε να μην δεχθούν τίποτε το ταπεινωτικό για το γένος τους. Εκείνες πείσθηκαν, σφράγισαν τις πόρτες του γυναικωνίτη, έτρεξαν κι ανέβηκαν επάνω στις στέγες και μπροστά στο πλήθος των πολιτών που είχε συναθροιστεί, έσφαξαν τα βρέφη της αγκαλιάς και αφού έβαλαν φωτιά στους ορόφους, άλλες αυτοκτόνησαν με ξίφη και οι πιο θαρραλέες ρίχθηκαν μέσα στη φωτιά. Η Αξιοθέα υπήρξε η άριστη στρατηγός σ' αυτές τις φοβερές πράξεις και όταν είδε όλες τις άλλες να κείτονται νεκρές, τότε κι αυτή χτύπησε τον εαυτό της με το ξίφος και ρίχθηκε στις φλόγες για να μην πέσει το σώμα της ούτε και νεκρό στα χέρια των εχθρών.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Τζένη Γαϊτανοπούλου - Αξιοθέα, Ανδριανή Μαλένη - Αρσινόη, Ξένια Αρτεμίου - Φαίδρα, Μαρούσα Αβραμίδου - τροφός, Λένια Σορόκου - Ευρυνόη, Ελλη Παναγιώτου Κυμοθέη, Βάνια Κωνσταντίνου - πρώτη κορυφαία, Μάχη Σειράκου Καζαμία - δεύτερη κορυφαία, Άλκηστης Παυλίδου - χορός θεραπαινίδων.


Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ





 «Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ»
Σεπτέμβριος 2015, το Τρίτο Πρόγραμμα θυμάται…

Ένα μεγάλο αφιέρωμα σε σημαντικές και αγαπημένες εκπομπές τον Σεπτέμβριο στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 - 95,6.
Από τη συχνότητα του Τρίτου, η οποία τιμά σταθερά όλα αυτά τα χρόνια το τρίπτυχο της επιμόρφωσης, της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας.
Αναδεικνύοντας στιγμές της μοναδικής πνευματικής κληρονομιάς του Τρίτου Προγράμματος, φέτος ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου είναι αποκλειστικά αφιερωμένος σε εκπομπές που αγαπήθηκαν, από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Από την 1η Σεπτεμβρίου ακούμε Τρίτο 90,9 – 95,6!
Η επιλογή των εκπομπών του αφιερώματος υπήρξε δύσκολη ως διαδικασία καθώς η ποιότητα και ο πλούτος του περιεχομένου του αρχείου μεταδόσεων του Τρίτου Προγράμματος είναι μεγάλος για να περιοριστεί σε ένα μηνιαίο αφιέρωμα. Είναι όμως ένα χαρακτηριστικό δείγμα όλων όσων έκαναν το Τρίτο Πρόγραμμα μοναδικό στην ραδιοφωνική ακρόαση.
Όλοι οι παραγωγοί του Τρίτου εργάστηκαν προκειμένου να σταχυολογήσουν και να παρουσιάσουν στους σταθερούς, αλλά κυρίως στους νεότερους ακροατές του Τρίτου, αγαπημένες και σημαντικές εκπομπές λόγου, μουσικής, σπάνιων ηχογραφήσεων και μεγάλων αφιερωμάτων.


Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και 95,6 και μέσω διαδικτύου http://webradio.ert.gr/trito/      

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Η ΑΜΑΞΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΠΕΡ ΜΕΡΙΜΕ






Le Carrosse du Saint-Sacrement 
(Η άμαξα της Αγίας Ευχαριστίας, 1829) 
PROSPER MERIMEE

Υπόθεση: Σε μια ισπανική αποικία της Λατινικής Αμερικής του 18ου αιώνα, η πρωταγωνίστρια ενός ιταλικού θιάσου, την οποία έχει ερωτευτεί ο αξιωματικός που την συνοδεύει, κλέβει την καρδιά ενός κοσμαγάπητου ταυρομάχου και του τοπικού αντιβασιλέα. Όταν ο τελευταίος της χαρίσει μια ολόχρυση άμαξα, θα ξεσπάσει πολιτικοκοινωνικό σκάνδαλο.




Παίζουν οι ηθοποιοί του Θιάσου Δημήτρη Μυράτ - Πρώτη μετάδοση 1960




Ο Προσπέρ Μεριμέ (Prosper Mérimée, 28 Σεπτεμβρίου 1803 - 23 Σεπτεμβρίου 1870) ήταν Γάλλος συγγραφέας, ιστορικός, αρχαιολόγος και μεταφραστής.
Γεννήθηκε στο Παρίσι από πατέρα ζωγράφο. Σε πολύ νεαρή ηλικία ξεκινά να σπουδάσει νομικά και μετά το πέρας των σπουδών του δημοσιεύει ένα σύνολο έξι θεατρικών έργων, "Το θέατρο της Κλάρα Γκαζύλ", το 1825, που τον καθιερώνει ως μιας προεξέχουσα μορφή του ρομαντικού κινήματος στη Γαλλία.
 Ύστερα ακολούθησαν τα έργα: "La Jacqerie", το 1828, μια σειρά δραματικών σκηνών από τη μεσαιωνική εποχή, και η νουβέλα "Το χρονικό της βασιλείας του Καρόλου ΙΧ", το 1829. Στα έτη 1829-1830, δημιουργεί έξι αξιοσημείωτα έργα. 
Την ίδια περίοδο ξεκινά τη δημοσιοϋπαλληλική του καριέρα. Διορίζεται γενικός επιθεωρητής των ιστορικών μνημείων, θέση που διατήρησε μέχρι το 1860. Ταξιδεύει σε ολόκληρη την Ευρώπη και ασχολείται κυρίως με τη συγγραφή ιστορικών δοκιμίων και ταξιδιωτικών σημειώσεων που άπτονται ιστορικών και αρχαιολογικών θεμάτων. 
Το 1844 γίνεται δεκτός στη Γαλλική Ακαδημία. Ο Μεριμέ ύστερα από τη δημοσίευση της "Κάρμεν" το 1847, δεν έγραψε καμία νουβέλα για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Το 1854 ονομάζεται γερουσιαστής και εξελίσσεται σε διακεκριμένη προσωπικότητα στην Αυλή του Ναπολέοντα ΙΙΙ. Κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του αρχίζει και πάλι τη συγγραφή μικρών ιστοριών, τριών τον αριθμό, που καμία όμως δεν επρόκειτο να δημοσιευθεί. Πέθανε στις Κάννες το 1870.

Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΛΑΘΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΛΑΣ ΚΑΚΟΥΛΛΗ



Υπόθεση: Δυο παλιοί φίλοι και κουμπάροι βρίσκονται πολλές φορές αντιμέτωποι ο ένας με τον άλλο λόγω επαγγελματικών καθηκόντων. 
Ο Νεόφυτος είναι εισαγγελέας και ο Ευέλθων δικηγόρος. 
Ο Άγης που είναι γιός του δικηγόρου και βαφτισιμιός του εισαγγελέα ακολούθησε και αυτός τα αχνάρια του πατέρα του και δουλεύουν μαζί στο δικηγορικό τους γραφείο. 
Κάποια μέρα στο δικηγορικό αυτό γραφείο ανατίθεται από το δικαστήριο κακουργημάτων η υπόθεση ενός νεαρού που κατηγορείται για ομαδική ανθρωποκτονία. Ο κατηγορούμενος δηλώνει αθώος .....

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Δημητρίου, Νεοκλής Νεοκλέους, Κίμωνας Αποστολόπουλος, Πέτρος Κονόμου, Ιωάννα Καμμένου - Σαφκάτη, Δέσποινα Κυριάκου, Νίκανθος Σαββίδης.