Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατροΌποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΡΟΛΦ ΧΟΧΟΥΤ 
The Deputy - Rolf Hochhuth

Ο αναπληρωτής, μια χριστιανική τραγωδία.
Έργο μεταφρασμένο από τους Richard & Κλάρα Winston, 1964), που προκάλεσε τη διαμάχη λόγω της κριτικής του ρόλου του Πάπα Πίου ΧΙΙ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το έργο στη συνέχεια δημοσιεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μετάφραση του Robert David MacDonald ως The Representative - Ο αντιπρόσωπος (1965).

Αν και το έργο δεν έχει λάβει ποτέ σοβαρό έπαινο λογοτεχνίας ή της ιστορίας, ο εκδότης του Ed Keating και δημοσιογράφος Warren Hinckle, οργάνωσε μια επιτροπή για να υπερασπιστεί το έργο ως ένα θέμα της ελευθερίας του λόγου. Το 2007, ο Ίον Μιχάι Πατσέπα, ένας πρώην πράκτορας της ρουμανικής κατασκοπίας, ισχυρίστηκε ότι το έργο ήταν μέρος μιας εκστρατείας της KGB να δυσφημήσουν τον Πάπα Πίος ΧΙΙ. Μια κορυφαία γερμανική εφημερίδα αποφάνθηκε ότι «ο Hochhuth χρειάζεται καμία βοήθεια από την KGB για παρουσιάση μια πλευρά της ιστορίας.

Η αυτούσια έκδοση του έργου είναι μεγάλη πάνω από πέντε ώρες και περιλαμβάνει την αληθινή ιστορία του Kurt Gerstein. Ο Gerstein, ένας αφοσιωμένος προτεσταντική και αργότερα μέλος των SS, έγραψε μια έκθεση αυτόπτη μάρτυρα σχετικά με τους θαλάμους αερίων όπου έχασαν τη ζωή τους πολλοί αιχμάλωτοι του πολέμου.

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Βερολίνο στις 20 του Φεβρουαρίου του 1963 υπό τη διεύθυνση του Erwin Piscator.
Η πρώτη αγγλική παραγωγή ήταν στο Λονδίνο από το Royal Shakespeare Company στο Aldwych Θέατρο το 1963 σε μετάφραση του Robert David MacDonald και σκηνοθεσία του Clifford Williams. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τότε έχει αναβιώσει στο Θέατρο Πολιτών, Γλασκώβη, το 1986, και στο Θέατρο Finborough, του Λονδίνου, το 2006.

Μια συντομευμένη εκδοχή άνοιξε στο Broadway στις 26 Φεβρουαρίου 1964 το Atkinson Theatre Brooks, με Emlyn Ουίλιαμς ως Πίος ΧΙΙ και Jeremy Brett ως Πατέρα Fontana και διήρκεσε για 316 παραστάσεις."Ο αναπληρωτής" έγινε ταινία από τον Κώστα Γαβρά το 2002 με τίτλο "Αμήν", η οποία επικεντρώθηκε περισσότερο στην ιστορία του Kurt Gerstein. Παίζουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Κατσιγιάννης, Νικήτας Τσακίρογλου, Γιώργος Μοσχίδης, Χρήστος Δοξαράς, Στάθης Ψάλτης, Γιώργος Μούτσιος, Σταύρος Ξενίδης, Μάκης Λειβαδάς, Ζώρας Τσάπελης, Φραγκούλης Φραγκούλης, Λευτέρης Ελευθεριάδης, Δέσποινα Νικολαϊδου, Ναταλία Αλκαίου.
 

Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014

ΕΝΑΣ ΞΑΔΕΛΦΟΣ ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΘΗΑΙΝΙΤΗ Διαγωνισμός Συγγραφής Ραδιοφωνικού Θεατρικού ΄Εργου 2013
΄Επαινος απονεμήθηκε στο Νίκο Αθηαινίτη για το έργο «΄Ενας «ξάδελφος» στο γάμο».   

Υπόθεση: Δυο νεαροί ο Σταμάτης και ο Πέτρος βρίσκονται σε ένα ξενοδοχείο και παρακολουθούν για λογαριασμό της εταιρείας που εργάζονται ένα συνέδριο σχετικά με το φυσικό αέριο. Στο διάλειμμα αποφασίζουν να πάρουν καφέ σε ένα από τα σαλόνια του ξενοδοχείου όπου μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη η δεξίωση ενός γάμου.
            Ο Πέτρος με την πρώτη ματιά ερωτεύεται τη ... νύφη και σε λίγο βρίσκεται στην ουρά για να χαιρετήσει το ζευγάρι. Όταν έρχεται η σειρά του πνίγει τη νύφη στα φιλιά και όταν αυτή ξαφνιάζεται συστήνεται ως ξάδελφος.
Αργότερα όταν το ζευγάρι μένει μόνο η διαχυτική συμπεριφορά του άγνωστου ξάδελφου είναι η αιτία για το πρώτο καυγαδάκι του ζευγαριού.
            Τα πράγματα όμως δεν θα τελειώσουν εκεί. Ο Πέτρος αφού ανακατεύτηκε με τους καλεσμένους του γάμου πήρε σημαντικές πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν στο σχέδιο που καταστρώνει....  

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Δημητρίου, Νεκτάριος Θεοδώρου, Νεοκλής Νεοκλέους, ΄Εφη Χαραλάμπους, Πέτρος Οικονόμου, Ελένη Οδυσσέως.

http://www12.zippyshare.com/v/7554077/file.html

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014

ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ 

Υπόθεση: 
Η κ. Μαίρη διατηρεί μια πανσιόν όπου μένουν διάφοροι ένοικοι ο καθένας με το παρελθόν, τις παραξενιές και τα προβλήματα του. 


Παίζουν οι ηθοποιοί: Τζένη Γαϊτανοπούλου, Λίνα Ζένιου Παπά, Ελλη Κυριακίδου, Ανδριανή Μαλένη, Πίτσα Αντωνιάδου, Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, Ανδρέας Μαραγκός, Γιάννης Παπαϊωάννου, Νεόφυτος Νεοφύτου, Δημήτρης Φαντίδης.