Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατροΌποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009

ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΝΔΥΛΑΚΗΜεταφορά του μυθιστορήματος του Ιωάννη Κονδυλάκη "Όταν ήμουν δάσκαλος" για το ραδιόφωνο σε διασκευή Γ. Μυλωνά.
Στο διήγημα ο αφηγητής, που μόλις έχει τελειώσει κι ο ίδιος το σχολείο, διορίζεται "σχολάρχης" σ' ένα χωριό της Κρήτης και αφηγείται περιστατικά της σχολικής χρονιάς τόσο μέσα όσο και έξω από το σχολείο. Τα περιστατικά μάλιστα του σχολείου είναι δοσμένα με τόση ενάργεια που ασφαλώς συνδέονται με τις εμπειρίες του ίδιου του Κονδυλάκη ως δασκάλου, ενώ παράλληλα προβάλλουν πρωτοποριακές για την εποχή παιδαγωγικές αντιλήψεις.

Ο Κονδυλάκης περιγράφει με το γνωστό λιτό και ολοκληρωμένο τρόπο του την ιστορία δύο δασκάλων σε ένα χωριό της Κρήτης, που ερωτεύονται την ίδια χωριατοπούλα. Ο έρωτάς τους δεν έχει αντίκρισμα, αφού εκείνη αδιαφορεί και παντρεύεται έναν τρίτο.

Έτος παραγωγής : 1977

Διάρκεια: 9 ώρες

Παιζουν οι ηθοποιοί: Ν. Τσακίρογλου, Π. Ζερβός, Λ. Ελευθεριάδης, Ν. Λυκομήτρος, Χ. Σάββας, Γ. Χρήστοπουλος, Λ.Τερζάς, Γ. Σατανίδης κ.α.Αναρτήθηκε από τον nikolaskoul

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗΤο Τρίτο Πρόγραμμα φιλοτέχνησε ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στην εν λογω πρωταγωνίστριας με απανθίσματα από διαφόρους ραδιοφωνικούς ρόλους της

Το 2004  έφυγε από κοντά μας η μεγάλη και εξαίρετη Ελένη Χατζηαργύρη.


Για την Ελένη Χατζηαργύρη :
Βιογραφικό σημείωμα και πληροφορίες Ε Δ Ω . (πηγή Βικιπαίδεια)
Θεατρική Πορεία Ε Δ Ω . (πηγή Εθνικό Θέατρο)

Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2009

ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ ( ΙΙ )


ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ (συνέχεια)


Μου άρεσε η ιδέα με την παρουσίαση των ίδιων θεατρικών έργων αλλά με διαφορετικές διανομές κι αποφάσισα να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι σε αυτό το ενδιαφέρον κεφάλαιο. Θα συμφωνήσω απόλυτα με την άποψη ότι κάθε διανομή ρόλων σε διαφορετικά πρόσωπα κάνει το ίδιο έργο διαφορετικό...Άλλοτε πετυχαίνει το πείραμα, άλλοτε, πάλι, το αποτέλεσμα είναι μέτριο...


Το προ μηνών αφιέρωμα στον Ίψεν, με έκανε να ενσκήψω στο έργο του μεγάλου δραματουργού. Μέχρι τότε δεν είχα δώσει την πρέπουσα σημασία σε αυτή την εξέχουσα μορφή. Κάπως έτσι άρχισα να ασχολούμαι με τα θεατρικά του έργα, τις αναλύσεις και τις κριτικές σκέψεις επί αυτών. Κι ενώ αγαπώ τη ρώσικη λογοτεχνική σχολή, ο Νορβηγός Ερρίκος Ίψεν κατόρθωσε να με κερδίσει.


Προ μηνών ο εκλεκτός Radio Theatre ανάρτησε την παράσταση "Βρυκόλακες" με τους Μινωτή, Παξινού και Νέζερ. Οι δυο τελευταίοι αποτελούν για μένα αγαπημένες θεατρικές μορφές κι είναι στα αλήθεια αξεπέραστοι στους ρόλους που "άγγιξαν". Τυγχάνει το ίδιο έργο να το έχω ακούσει σε μια σπάνια διανομή (με τους Μινωτή, Παξινού, Χόρν στο ρόλο του Όσβαλντ), την Μ. Παρασκευή του 2009. Δυστυχώς, δεν έχω στην κατοχή μου εκείνη την (ραδιοφωνική/θεατρική???) "εκδοχή" του έργου. Την άκουσα καθ' οδόν, από το ραδιοφωνικό δέκτη του αυτοκινήτου, κατευθυνόμενος στας εξοχάς... Σίγουρα ήμουν τυχερός και σίγουρα την έχουν ακούσει κι άλλοι...


Σήμερα, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας την τελευταία ραδιοφωνική ηχογράφηση του έργου. Έγινε το 1984, όπου τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κατέχουν η Ελένη Χατζηαργύρη κι ο Κώστας Καστανάς, αντίστοιχα. Η Ελένη Χατζηαργύρη μετείχε και στην πρότερη σύμπραξη (των Μινωτή - Παξινού, κατέχοντας το ρόλο της Ρεγγίνας) αλλά εδώ, ώριμη πια, δίκαια έχει κατακτήσει το ρόλο της κ. Άλβινγκ. Στο ρόλο της Ρεγγίνας η Κάτια Δανδουλάκη.


Ακούγοντας τις δυο παραλλαγές στο ίδιο έργο, αναπόφευκτα προβαίνεις σε συγκρίσεις. Αναμφισβήτητα η Ελένη Χατζηαργύρη είναι εξαιρετική!!! Ακούστε κι αυτή την εκδοχή, αν θέλετε να έχετε κατά νου τη σύμπραξη σπουδαίων ηθοποιών σε μια από τις τελευταίες αποτυπώσεις του έργου (με τη στόφα ηθοποιών "της παλιάς σχολής")

Βρικόλακες (Κ. Παξινού)
Βρικόλακες (Ε. Χατζηαργύρη)Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2009

ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΔΥΟ ΑΦΕΝΤΑΔΩΝ ΤΟΥ ΓΚΟΛΤΟΝΙ

Ο "Υπηρέτης δύο Αφεντάδων" αποτελεί έργο-κλειδί στην αναμορφωτική πορεία
του Γκολντόνι. Πόλος της πλοκής του είναι η "πλάνη γύρω από τα πρόσωπα". Το παιχνίδι του Είναι και του Φαίνεσθαι, καθώς οι ήρωες του είναι, συχνά, άλλο από εκείνο που φαίνονται : ο Τρουφαλδίνο παρουσιάζεται πότε σαν υπηρέτης ενός αφέντη, πότε σαν υπηρέτης άλλου. Οι πράξεις όλων σχεδόν είναι διαφορετικές από εκείνο που οι άλλοι νομίζουν - και απ' αυτές τις απάτες και τις αυταπάτες, μπερδεύεται και ξεμπερδεύεται το κουβάρι του μύθου.
Κυρίαρχος, φυσικά, είναι ο Τρουφαλδίνο - Αρλεκίνος που, για τον επιούσιο, βάζεται να υπηρετήσει δυο αφεντάδες μαζί, τα θαλασσώνει και τα μπαλώνει ακαριαία, περιπλέκει τους πάντες με λόγια κι έργα, και λύνει τα πάντα.
Αστραφτερός εκπρόσωπος μιας απέραντης οικογένειας "φτωχοδιαβόλων", που είναι όλοι τους πονηροί κι απλοϊκοί μαζί, χωρατατζήδες, γκαφατζήδες και καταφερτζήδες, αναιδείς κι ετοιμόλογοι, αμήχανοι και πολυμήχανοι, αχόρταγα πειναλέοι και διψαλέοι για έρωτα.
Τελικά, ο υπηρέτης Τρουφαλδίνο θ' αποδειχθεί αυτός αφέντης των αφεντάδων του - αφού καταφέρνει να τους κοροϊδεύει αδιάκοπα, να πληρώνεται κι απ' τους δυο, να σερβίρει και τους δυο και να τρώει το φαΐ και των δυο, να τους αναστατώνει ολοένα και να τους συμφιλιώνει, αλλά και να τους γλιτώνει. Ο πιο αδύναμος, ο πιο ταπεινός, ο πιο "χαζός", αναδείχνεται πιο δυναμικός, πιο έξυπνος, πιο σπουδαίος απ' τους "σπουδαίους" - απολαυστική ενσάρκωση του λαού, όπως ο Καραγκιόζης και ο Σαρλώ, σ' ένα θέατρο που αρδεύεται απ' τον λαό και τον λαό θέλει να ψυχαγωγήσει...Όλα αυτά ξετυλίσσονται μπροστά στα μάτια των θεατών στην ατμόσφαιρα της Βενετίας και του ξέφρενου καρναβαλιού της.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Καλυβωκάς, Λυκούργος Καλλέργης, Χλόη Λιάσκου, Χρήστος Δοξαράς, Νεφέλη Ορφανίδου, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Βασίλης Τσιβιλίκας.

Ο υπηρέτης δύο αφεντάδων (Δ. Ποταμίτης)
Ο υπηρέτης δύο αφεντάδων (Λ. Καλέργης)

Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2009

ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ

Υπόθεση: Ένα σπίτι στην εξοχή με τον ωραιότερο βυσσινόκηπο της περιοχής βρίσκεται υπό πώληση και κατάρρευση. Όμως οι επιπόλαιοι μικροαστοί ιδιοκτήτες δεν κάνουν τίποτα για να το σώσουν από την πώληση.
Χάνουν το αγαπημένο τους πατρικό σπίτι και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να το κοιτούν και να αναπολούν... Να αναβιώνουν τις παιδικές τους αναμνήσεις, να νοσταλγούν τις παλιές ευχάριστες στιγμές, να χορεύουν, να γελούν, να φλερτάρουν... Τίποτα δεν τους κάνει να μετανιώνουν για την απόφασή τους, ακόμα και όταν ακούν τα τσεκούρια να χτυπούν δυνατά και να κόβουν τις αγαπημένες τους βυσσινιές. Mέσα σε αυτό το "ευχάριστο" κλίμα έρχεται να προστεθεί η φιγούρα της ψυχοκόρης του σπιτιού, που προσπαθεί με νύχια και με δόντια, αλλά μάταια, να κρατήσει ζωντανά όλα όσα σε λίγες ώρες θα καταρρεύσουν δίπλα της.
Το θέμα του έργου είναι ο χρόνος και η αλλαγή. Το πέρασμα του χρόνου από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο δηλώνεται με ακρίβεια, και ο κύκλος του βυσσινόκηπου από την άνθισή του στην καρποφορία και στην καταστροφή του αντιστοιχεί στον κύκλο της χαράς και του πόνου στο μικρόκοσμο μιας οικογένειας.
Το συγκεκριμένο έργο του Τσέχοφ είναι το πιο παρερμηνευμένο σκηνοθετικά. Το τελείωσε με μεγάλη δυσκολία λόγω της φυματίωσης που τον ταλαιπωρούσε στη Γιάλτα, ενώ κατά τη διάρκεια των προβών που παρακολουθούσε στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του. Τότε προσπάθησε να εξηγήσει στον Στανισλάφσκι ότι το έργο του είναι κωμωδία και δεν του άρμοζε δραματικό ανέβασμα, αλλά εκείνος δεν τον άκουσε. Λίγους μήνες μετά το δραματικό (!) ανέβασμα του έργου ο Τσέχοφ πέθανε.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Λυκούργος Καλλέργης
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κώστας Μπάκας
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ζουγανέλης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαίρη Αρώνη, Γιάννης Μόρτζος, Τζέσσυ Παπουτσή, Άννα Ανδριανού, Πέτρος Φυσσούν, Ιάκωβος Ψαρράς, Θάνος Καλλιώρας, Γιώργος Χριστόπουλος, Σοφία Κακαρελίδου, Γιώργος Μοσχίδης, Μίμης Χρυσομάλλης, Γιώργος Μαυρίδης, Νίκος Νικολάου.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 ώρα και 53 λεπτά
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ: 1975