Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατροΌποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Σάββατο, 29 Αυγούστου 2009

ΚΕΡΝΑΜΕ ΠΟΤΟ ΣΤΟ LIBERTY BAR


Αγαπητοί φίλοι του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο, καλησπέρα σας από την έδρα μας πλέον! Τώρα το καλοκαιράκι όλο και σε κάποιο μπαράκι ήπιατε το ποτάκι σας με τη συντροφιά σας. 
Μήπως έτυχε να πέσετε πάνω στον επιθεωρητή Μαιγκρέ, γνωστό ήρωα του Ζωρζ Σιμενόν; 
Όχι; Τότε είχατε μπει σε λάθος μπαρ. Διότι αυτό το καλοκαίρι(;) ο επιθεωρητής Μαιγκρέ σύχναζε στο LIBERTY BAR. 
Τι έτρεξε εκεί; Το ομώνυμο έργο του Σιμενόν μετέφερε στη θεατρική σκηνή ο Φρεντερίκ Βελμέν και το 1961 ηχογραφήθηκε για το ραδιόφωνο με την κυρία Κυβέλη, τον Λ. Καλλέργη, τον Γ. Φέρτη, την Ε. Χατζηαργύρη, τον Γ. Αργύρη και τον Δ. Νικολαΐδη. 

Φτιάξτε ατμόσφαιρα μπαρ, βάλτε ένα ποτό, χαμηλώστε τα φώτα και καλή ακρόαση!
 Η ευγνωμοσύνη μας στο ΤΡΙΤΟ πρόγραμμα της ΕΡΤ μεγάλη και δεδομένη!


Κυριακή, 23 Αυγούστου 2009

ΤΟ ΦΩΤΙΣΜΕΝΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΙΩΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Αγαπητοί φίλοι του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο, γεια σας από την ακριτική και πανέμορφη Σάμο. Παρά τη συντριβή και την οργή μας για την τεράστια οικολογική καταστροφή, που συντελείται στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα από τις πυρκαγιές, καταθέτουμε κι απόψε την πρότασήμας για ακρόαση ενός πολύ ωραίου θεατρικού, το οποίο χαρακτηρίζεται ως κομεντί. Με ΤΟ ΦΩΤΙΣΜΕΝΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ κάνουμε και την γνωριμία με έναν Έλληνα συγγραφέα, το Δημήτρη Ιωαννόπουλο, που αν δεν κάνουμε λάθος πρώτη φορά τον συνατάμε και ο οποίος έχει ένα άκρως ενδιαφέρον βιογραφικό. Στους ρόλους της ραδιοφωνικής εκδοχής ( για την πρώτη θεατρική στο σανίδι παρουσίαση του έργου θα ακούσετε στον πρόλογο ) ακούγονται οι Ρηγόπουλος, Χρονοπούλου, Αργύρης, Χατζίσκος,Μετσόλης... Καλή ακρόαση και η ευγνωμοσύνη μας στο ΤΡΙΤΟ πρόγραμμα της ΕΡΤ δεδομένη!

Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2009

Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Αγαπητοί φίλοι του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο, καλησπέρα σας από την ακριτική και πανέμορφη Σάμο. Ο τίτλος της ανάρτησης είναι η σύνδεση των τίτλων των έργων, που σήμερα θα μπορέσετε να πάρετε. Όταν τα ακούσετε τότε θα δικαιολογήσετε τη διάθεσή μου να "παίξω" με αυτούς, γιατί Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ και ΚΥΡΙΑΚΕΣ κι άλλες μέρες βολτάρει στη Ν.Υ και...όχι μόνο. Στο πρώτο έργο, Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ, ηχογράφηση του 1969, πρωταγωνιστούν ο Ανδρέας Φιλιππίδης και η Μαίρη Αρώνη και συγγραφέας ο γνωστός μας Αλεσάντρο Κασόνα. Ακούστε το με φώτα αναμμένα(;;!!) Το δεύτερο έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, που η εισαγωγή του έργου έχει να σας πει. Επιτρέψτε μου όμως να σταθώ σε δύο σημεία. Το έργο αυτό σώθηκε και το ακούμε χάρις σ' έναν ακροατή που το ηχογράφησε τότε, το 1964, και το παραχώρησε στην ΕΡΤ. Εκπληκτικό; Αυτό μήπως καταδεικνύει ότι όλοι εμείς οι ραδιοθεατρόφιλοι και η ΕΡΤ είμαστε συνοδοιπόροι τόσο στη διάσωση όσο και στη διάδοση αυτού του πολιτισμικού και "αντιεμπορικού" αγαθού; Το άλλο που θέλω να επισημάνω είναι η πολύ σπάνια"εμφάνιση" στο ραδιοφωνικό θέατρο των Βουτσά - Πάντζα - Πάρλα . Καλή ακρόαση και η ευγνωμοσύνη μας στην ΕΡΤ δεδομένη! 

Μια Κυριακή στη Νέα Υόρκη

Κυριακή, 16 Αυγούστου 2009

ΤΑ ΔΙΑΒΟΛΟΤΕΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑ του ΜΟΛΙΕΡΟΥ

Αγαπητοί φίλοι του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο γεια σας! "Εκπέμπουμε" ακόμη από την ακριτική και πανέμορφη Σάμο. Σήμερα ανασύραμε από το αρχείο μας και ανεβάζουμε μια διασκευασμένη κωμωδία του Μολιέρου με τον τίτλο ΤΑ ΔΙΑΒΟΛΟΤΕΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑ στην ραδιοφωνική της εκδοχή. Σίγουρο και εγγυημένο αποτέλεσμα από τον μεγάλο μάστορα της κωμωδίας. Ομολογώ ότι μπερδεύτηκα στον τίτλο του έργου και το καταχώρησα ως ΔΙΑΒΟΛΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑ. Όμως όταν το άκουσα κάτι έπιασε τ'αυτί μου και.... Προσέξτε το κι εσείς. Μήπως έχω άδικο; Ο Θύμιος Καρακατσάνης πρωταγωνιστεί σ' ένα ρόλο που του πηγαίνει γάντι. Από τους άλλους ηθοποιούς ας ξεχωρίσουμε τον Τάκη Μηλιάδη όχι μόνο για το γνωστό και μεγάλο ταλέντο του αλλά κυρίως για την σπάνια χαρά που έχουμε να τον απολαμβάνουμε σε θέατρα στο ραδιόφωνο. Καλή ακρόαση!Τα διαβολοπαιχνιδια του Σταμά

 

Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2009

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΦΟΡΤΙΟ

Αγαπητοί φίλοι του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο από την ακριτική και πανέμορφη Σάμο, γεια σας! Για σήμερα διάλεξα ένα έργο του Κώστα Μουρσελά, που τον καθιέρωσε σε έναν από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς των τελευταίων δεκαετιών. Πρόκειται για το ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΦΟΡΤΙΟ, που πρωτοπαίχτηκε στο θέατρο ΟΡΒΟ ΤΟ 1970, δηλαδή στην καρδιά της δικτατορίας. Το έργο - στον πρόλογο της ραδιοφωνικής εκδοχής- χαρακτηρίζεται από τον Στέφανο Λιναίο σαν σατιρική τραγωδία ή τραγική σάτιρα. Ο ίδιος λέει ότι τελικά η χουντική λογοκρισία το κατέβασε από την σκηνή, γιατί το καλά κρυμμένο αντιστασιακό μήνυμα το αντιλήφθηκε ο κόσμος που συνέρρεε στο θέατρο αλλά ταυτόχρονα αυτή η κοσμοσυρροή το "πρόδοσε". Έτσι, λέμε εμείς, ότι πέτυχε πολύ καλυτερα το στόχο του. Το έργο μεταφέρθηκε στο ραδιόφωνο το 1977 με σχεδόν τους ίδιους συντελεστές. Συνηθισμένοι από τις πολύ καλές ερμηνείες του Μιχαλακόπουλου αλλά μη σας διαφύγει και αυτή του Ληναίου που με το πεισματικά επαναλαμβανόμενο ΟΧΙ(στο δίλλημα ζωή-θάνατος) στο τέλος του έργου γίνεται σύμβολο αντίστασης και θυσίας. Καλή ακρόαση!
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΦΟΡΤΙΟ

Τρίτη, 11 Αυγούστου 2009

ΡΑΔΙΟΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Αγαπητοί φίλοι του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο γεια σας από την ακριτική και πανέμορφη Σάμο. Η σκέψη μας είναι πάντα κοντά σε όλους εσάς που παρακολουθείτε το blog, και που από το "ίχνος" που αφήνετε, φανερό ή μη, προκύπτει ότι η ραδιοθεατρική παρέα μας έχει μεγαλώσει πάρα πολύ κι απλώσει σε πολλές ηπείρους. Επιτρέψτε μας όμως μήνα Αύγουστο και από την πλεονεκτική θέση αυτών που συνεχίζουν ακόμη τις διακοπές τους, να νοιαζόμαστε περισσότερο τους φίλους μας ,που για διαφορετικούς λόγους βρίσκονται στη βάση τους και στη σκληρή καθημερινότητά τους. Γι' αυτούς τους φίλους " κερνάμε" πολλά έργα και με γρήγορο ρυθμό, ώστε να δροσίσουν οι δύσκολες και ζεστές μέρες τους. Τα δύο νέα έργα που αναβάσαμε θα σας ικανοποιήσουν και γιατί το καστ των ηθοποιών είναι άκρως εκλεκτό. Πρόκειται για τα θεατρικά " Ο ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΣΙΟΝ" και το " ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΑ ΜΙΑ ΜΑΓΙΣΣΑ ". Καλή ακρόαση!

Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2009

Ο ΑΣΥΛΛΟΓΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ

Αγαπητοί φίλοι του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο καλησπέρα σας! Καλώς σας βρίσκουμε και πάλι μετά την 15μερη εκδρομή μας στη Λέρο. Σ' ένα blog, όπως αυτό, με τόσο αυστηρό προσανατολισμό δεν μπορούν να γραφούν εντυπώσεις , εκτιμήσεις ή ν' αναρτηθούν φωτογραφίες κι άλλα τέτοια, που αναμφισβήτητα η Λέρος τα δικαιούται. Αυτά είναι δουλειά της iza. Ετούτο το blog "κυνήγησε" κι εκεί το θέατρο κι η συγκομιδή ήταν δύο παραστάσεις. Η πρώτη ήταν το έργο του Γιάννη Ρίτσου " ΜΑΝΤΑΤΟΦΟΡΕΣ" με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Το έργο παίχτηκε από την θεατρική ομάδα του Δήμου Αιγάλεω με πάρα πολύ καλή ερμηνεία από όλα τα μέλη της. Ο χώρος ωστόσο που επιλέχτηκε για την παράσταση είχε μια συγκλονιστική σχέση τ
όσο με την ουσία του έργου όσο και με τον ποιητή. Και αυτός ο χώρος δεν ήταν παρά το συρματόπλεγμα του στρατοπέδου των πολιτικών εξόριστων της δικτατορίας στο Παρθένι της Λέρου, όπου ο ποιητής μαζί με άλλους βρέθηκε εκτοπισμένος. Χώρος ιστορικός, συναισθηματικά φορτισμένος με τις μαυροφόρες γυναίκες των εξορίστων να τριγυρνάν έξω από το στρατόπεδο κι άλλοτε να κλαίνε άλλοτε να οργίζονται και να ταρακουνάν το σύρμα... Καθηλωθήκαμε! Η δεύτερη παράσταση ήταν η πρόβα τζενεράλε του έργου " Ο ΜΠΑΜΠΑΣ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ " του Ιάκωβου Καμπανέλη από την θεατρική ομάδα του Δήμου Λέρου, που αριθμεί ήδη 20 χρόνια ζωής. " Κωμωδία " πανέξυπνη, απολαυστική που αποδόθηκε εκ-πλη-κτι-κά !!! Πλούσια και σε σκηνικά και κοστούμια. Υπερπαραγωγή χαρακτηρίστηκε. Αυτή η παράσταση έκλεισε και τις διακοπές μας στη Λέρο, αφού την είδαμε το προηγούμενο βράδυ της αναχώρησής μας. Σημειώνουμε ότι η παράσταση παίζεται στο ανακαινισμένο και πρόσφατα εγκαινιασμένο κινηματοθέατρο του Λακιού, κτίριο απίστευτο, που μαζί με μια σειρά άλλα κτίρια - όλα κτισμένα πάνω στον αρχιτεκτονικό ρυθμό του Μπάου Χάουζ- κάνουν το Λακί αρχιτεκτονικό μουσείο.
Στα δικά μας τώρα. Λέμε να ανεβάσουμε την κωμωδία του Μολιέρου Ο ΑΣΥΛΛΟΓΙΣΤΟΣ προφανώς επηρεασμένοι από το τελευταίο έργο αλλά και σαν αντίδραση στις σκληρές εικόνες πολέμου και καταστροφών, που ηθελημένα αναζητήσαμε σε μουσεία μα κυρίως στα βουνά του νησιού, όπου διεξήχθησαν κατά κάποιους ίσως από τις σκληρότερες και φονικότερες μάχες του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.
Ο ΑΣΥΛΛΟΓΙΣΤΟΣ