Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

ΝΥΧΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΕΡΖΑΚΗ

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ 22:00 Αιμιλία Κτενά
Σήμερα: ΝΥΧΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ του Αγγελου Τερζάκη
 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΤΕΡΖΑΚΗ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από το θάνατο του Αγγελου Τερζάκη (3 Αυγούστου 1979) θα μεταδοθεί από το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο το έργο του, Νύχτα στη Μεσόγειο, ένα έργο που ο ίδιος ο συγγραφέας χαρακτηρίζει «κωμωδία με την ευρύτερη σημασία του όρου και όχι κωμωδία του γέλιου. 
Μια αισιόδοξη αντιμετώπιση ενός θέματος που περιέχει νοσταλγία και τρυφερότητα, αγάπη και νιάτα, σε δυναμική αναμέτρηση με την κερδοσκοπία, που είναι πάντοτε επίβουλη, αλλά και στα αποτελέσματά της προσωρινή». 
Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1958, στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Κωστή Μιχαηλίδη. Ηχογραφήθηκε για το ραδιόφωνο δέκα χρόνια μετά, για την εκπομπή Το Θέατρο της Εβδομάδος. . Μουσική σύνθεση – Δημήτρης Τερζάκης Σκηνοθεσία – Νίκος Φιλιππόπουλος 
Διάρκεια – 116.00 Πρώτη μετάδοση 15.1.1968. 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Πάρλας Χρήστος, Καρατζάς Τρύφων, Τζόγιας Νίκος, Βαλάκου Αντιγόνη, Ζερβός Παντελής, Λύδης Τάσος, Χριστογιαννόπουλος Νάσος, Συριώτης Θόδωρος, Ζακυνθινός Δημήτρης, Σαλάχας Γιώργος, Μηλιαδάκη Κατερίνα, Καραβία Κατερίνα, Βουτσίνος Γιώργος, Βουλαλάς Τάκης, Κεδράκας Νάσος, Σαντοριναίος .



Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΙΓΚΗΠΕΣΑ ΙΖΑΜΠΩ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΕΡΖΑΚΗ

Αγαπητοί φίλοι του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο καλησπέρα σας!

Η ΠΡΙΓΚΗΠΕΣΑ ΙΖΑΜΠΩ φέρεται σαν η κορονίδα της μυθιστοριματικής δημιουργίας του Άγγελου Τερζάκη.

 Διασκευάστηκε για το ραδιόφωνο και η πρώτη του μετάδοση το 1968 έγινε από την εκπομπή "ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ".

Ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο αναφέρεται στην εποχή της Φραγκοκρατίας στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στα χρόνια της εξέγερσης των Ελλήνων και των Σλάβων, κατά το έτος 1293. 
Κεντρικό πρόσωπο ο Νικηφόρος Σγουρός - ηγέτης των εξεγερμένων - και η πριγκηπέσα Ιζαμπώ, κόρη του Γουλιέλμου Βιλεαρδουίνου και της Άννας Κομνηνής - Αγγελίνας, που του ενέπνευσε τον έρωτα.
Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Γιώργος Τζώρτζης και Ελένη Χατζηαργύρη.


Διαβαζει ο Ιορδάνης Μαρινος 

Απείρως ευγνώμονες στο ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ΕΡΤ
                                                                                               

ΠΡΙΓΚΙΠΕΣΑ ΙΖΑΜΠΩ 

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΝΟΛΝΤ ΡΙΝΤΛΕΙ

Αγαπητοί φίλοι του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο, καλησπέρα σας!
Εσείς πιστεύετε στα φαντάσματα;
Ο Άρνολντ Ρίντλεϊ, συγγραφέας του έργου ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ, έχει βαλθεί να μας πείσει ότι υπάρχουν. Παίζει με τα νεύρα μας και τον ορθολογισμό μας.
Μια ομάδα επιβατών ενός τρένου - εξ αιτίας ενός ανόητου και απερίσκεπτου συνεπιβάτη - χάνει την ανταπόκριση για την πόλη προορισμού της και υποχρεώνεται να περάσει μια νύχτα γεμάτη μυστήριο, ιστορίες για νεκρούς και φαντάσματα, σ' έναν κρύο κι απομονωμένο επαρχιακό σταθμό.
Πρόκειται για ένα δυνατό από άποψη υπόθεσης έργο, που κρατάει τον ακροατή σε εγρήγορση, ένταση και του προσφέρει αφιδώς κύματα ανατριχίλας. Ο μόνος λόγος που δεν "τρελένεται " μαζί τους έιναι ότι στην εισαγωγή άκουσε καλά τον χαρακτηρισμό του έργου ως αστυνομικού, και περιμένει τη λύτρωση.
Ηχογράφηση: 1960 για το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ν. Χατζίσκος, Κλειώ Σκουλούδη, Βίλμα Κύρου, Γ. Πλούτης, Σ. Ληναίος*
Ρασιοσκηνοθεσία: Μήτσου Λυγίζου
Διάρκεια:1 ώρα και 25 λεπτά
* Σήμερα διάβασα κάπου ότι ο Ληναίος ήταν από αυτούς τους καλλιτέχνες, που αρνήθηκαν χρήματα και αλισβερίσι με το Ίδρυμα Φορντ στη διάρκεια της χούντας. Αυτό για να θυμόμαστε και τους ξεχωριστούς, μέρες που έρχονται!

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΝΤΓΚΑΡ ΑΛΑΝ ΠΟΕ

Ο Μελωδία FM 99,2 παρουσιάζει σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών με κείμενα αστυνομικής λογοτεχνίας. 
Την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα, στις 12:00 το βράδυ, οι λάτρεις του είδους, θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν έργα των: Έντγκαρ Άλλαν Πόε, Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, Μωρίς Λεμπλάν, Αγκάθα Κρίστι, Πατρίσια Χάισμιθ, Ντάσιελ Χάμμετ, Πέτρου Μάρκαρη, Αθηνάς Κακούρη.

Τα κείμενα διαβάζουν γνωστοί ηθοποιοί.

Στην πρώτη εκπομπή θα παρουσιαστεί το διήγημα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε "Το χαμένο γράμμα", έργο που θεωρείται από τα πρώτα δείγματα αστυνομικής γραφής.



Port de Lilla του Rene Clair



Υπόθεση: ΄Ενας αλήτης ερωτεύεται την κοπέλα ενός γκάνγκστερ.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κώστας Ρηγόπουλος, Μάκης Ρευματάς, Γιάννης Κοντούλης, Βαγγέλης Πρωτοπαπάς, Γιάννης Αργύρης, Μαρία Σκούντζου. Ειρήνη Κουμαριανού, Κώστας Κοσμόπουλος, Θάνος Δαδινόπουλος, Γιωργος Μοσχίδης, Νίκος Τζόγιας.





Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Η ΔΕΣΠΟΙΝIΣ ΝΤΕΝΤΕΚΤΙΒ ΤΟΥ ΡΟΜΠΕΡ ΤΟΜΑ

Η πλοκή διαδραματίζεται σε συμβολαιογραφικό γραφείο που το διευθύνει ένας ανάποδος και μουρτζούφλης συμβολαιογράφος κάπου στο Παρίσι.

Υπόθεση: Μια μέρα, μετά το πέρας της εργασίας και αφού όλοι φεύγουν, μένει στο γραφείο μια υπάλληλος - η φλύαρη και παμπόνηρη Αλίκη που συνήθως φεύγει τελευταία.
Ο συμβολαιογράφος περίμενε έναν τελευταίο πελάτη. Η Αλίκη πάει στο γραφείο και βλέπει το αφεντικό της μαχαιρωμένο στη πλάτη! Λιποθυμά και μόλις συνέρχεται καλεί την αστυνομία.
Όταν φτάνει ο επιθεωρητής η Αλίκη ανακαλύπτει ότι ήταν ένα παλιό αμόρε της και αρχίζει να αραδιάζει "άπλυτα" της νεότητας που εκνευρίζουν τον γκρινιάρη επιθεωρητή. Σαν κερασάκι στην τούρτα έρχεται το γεγονός ότι οι αστυνομικοί δεν βρίσκουν το πτώμα!
Και ενώ τα πράγματα ήταν ήδη μαύρα για την Αλίκη, μπαίνει στο γραφείο ο συμβολαιογράφος...
Η γλωσσού Αλίκη θα βαλθεί να αποδείξει ότι πτώμα υπήρξε...
 

Θέατρο της Τετάρτης 1967.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Σκούντζου, ΄Ιλια Λυβικού, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Νίκος Σκιαδάς, Τάσος Παπαδάκης, Γιώργος Χριστόπουλος, Κώστας Ρηγόπουλος , Νίτα Παγώνη. .



Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

ΣΤΕΛΛΑ ΒΙΟΛΑΝΤΗ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

 
Υπόθεση: Μια καλοκαιρινή βαρκάδα και μια ερωτική επιστολή ήταν αρκετά για να αποκαλυφτούν τα καλά κρυμμένα από καιρό συναισθήματα που έτρεφαν μεταξύ τους η Στέλλα Βιολάντη και ο Χρηστάκης Ζαμάνος. 
Εκείνη όμορφη, περήφανη, ξεχωριστή προσωπικότητα από πλούσια οικογένεια. Εκείνος, γοητευτικός και περιζήτητος, εργαζόταν στο Αγγλικό Τυπογραφείο της περιοχής. 
Κανείς τους δε σκέφτηκε ότι η αγάπη τους έπρεπε να δοκιμαστεί. Έτσι όταν η Στέλλα Βιολάντη έγραφε τη φράση «Σ' αγαπώ» πάνω σε μια κόλλα χαρτιού, με μια μαργαρίτα στην κόχη δεν μπορούσε να φανταστεί ότι χάραζε την αιώνια καταδίκη της. Μια καταδίκη που την όρισε ο ίδιος ο πατέρας της, ο Παναγής Βιολάντης. 

Ένα κοινωνικό κατεστημένο των αρχών του 20ού αιώνα έδωσε στον Ξενόπουλο την αφορμή να πλάσει μια ξεχωριστή ηρωίδα που εξυψώνεται στα όρια του ιδανικού, αποτελώντας πρότυπο μιας άλλης καλύτερης ζωής, διαφορετικής απ' αυτή που ζούνε, την άπνοη και τετριμμένη, όλοι οι γύρω.

Η πρώτη γυναίκα στο νέο ελληνικό θέατρο που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα της με πάθος και συνέπεια είναι η Στέλλα Βιολάντη. Η ιστορία αναφέρεται σε ένα πραγματικό γεγονός του 1883, το οποίο είχε συγκλονίσει τους Αθηναίους της εποχής.

ΠΑΙΖΟΥΝ: Αννα Δεβάρη, Μαρία Γιαννακοπούλου, Νίκος Τζόγιας, Ελένη Χατζηαργύρη, Βίκτωρ Παγουλάτος, Ρίτα Μουσούρη, Λυκούργος Καλλέργης, απαγγελία ποιήματος Μήτσος Λυγίζος. 


Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΣΠΡΟΚΟΡΑΚΑΣ του ΑΛΕΞΗ ΣΟΛΩΜΟΥ

«... Αν το έργο που θα ακούσετε σήμερα έχει κάποια σημασία, είναι καθαρά ιστορική. Ήταν η τελευταία θεατρική παράσταση που παίχτηκε στην Αθήνα τον καιρό της Γερμανικής Κατοχής τον Αύγουστου του 1944, λίγο προτού φύγουν από τον τόπο μας οι Γερμανοί. Και θα μπορούσε να πει κάποιος πως αυτή η παράσταση στάθηκε η αιτία να φύγουν οι Γερμανοί μίαν ώρα αρχίτερα...»
ΑΛΕΞΗΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

ΥΠΟΘΕΣΗ
Η οικογένεια Ασπροκόρακα είναι μια οικογένεια ηρώων κι εθνικών ευεργετών. Όταν οι συγγενείς του τελευταίου Ασπροκόρακα, του Νικηφόρου, ανακαλύπτουν πως συχνάζει σε αμφίβολα μέρη κι ακόμα περισσότερο πως είναι ερωτευμένος με ένα αμφίβολο πρόσωπο, αντιδρούν...

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αλέξης Σολωμός

ΠΑΙΖΟΥΝ: Ελένη Χατζηαργύρη, Λυκούργος Καλλέργης, Χρήστος Πάρλας, Γιώργος Γεωγλερής, Φωτεινή Μανέτα, Άννα Φόνσου, Κάκια Παναγιώτου, Στέλιος Βοκοβιτς, Ματίνα Καρρά, Δημήτρης Τσούτσης, Γιάννης Αργύρης

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 ώρα και 38 λεπτά
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ: 1984 (11 Νοέμβρη)

ΛΙΓΑ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ

Η πρώτη παράσταση του έργου (1944) παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Ανέβηκε από το Θέατρο Τέχνης στο καλοκαιρινό θέατρο της Κοτοπούλη, στην Κυψέλη, με μουσική Μάνου Χατζιδάκι και σκηνοθεσία του ιδίου του Κουν. Ο Χατζιδάκις κάνει το ντεμπούτο του ως συνθέτης... Και δεν είναι ο μόνος. Σε αυτή την παράσταση παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά η Αλέκα Κατσέλη (που τραγουδούσε εκεί ένα από τα πρώτα του τραγούδια), ο Γιάννης Γκιωνάκης και ο Δημήτρης Νικολαΐδης, ενώ έπαιζαν ηθοποιοί, όπως ο Λυκούργος Καλλέργης, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και η Βάσω Μεταξά.



nikolaskoul από το αρχείο του NikosPs

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Η ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ της Αγκάθα Κρίστι

kalispera. to onoma mou einai dimitris.

arxika tha ithena na se eyxaristisw gia tis anartiseis sou sto blog radio-theatre poy mou kratisan toso kali syntrofia ta vradya meta tin douleia sto grafeio me ta fwta svista.... sto krevati prin koimithw me omorfes eikones kai oxi skoupidia....kai se mia ekdromi mou me tin mixani mou se mia kalyva sto vouno xwris reyma para mono me ton ixo apo to tzaki kai ena mikro mp3 pou eixa apothikeysei ta theatrika ayta aristoyrgimata.

synxorese se parakalw tin grafi mou den einai kali alla elpizw na mporesei na metaferei ayta pou thelw na pw...

tha ithela na sou zitisw mia megali xari... trelainomai apisteyta gia ta astynomika theatrika....osa vrika sto blog ta exw akousei ola.(fysika kai ola ta ypoloipa) an loipon tha eixes tin dynatotita kai tin diathesi na anevaseis kapoia ...na eisai panta kala...dimitris.

kai kati pou stis meres mas ksexname synithws... mia leksi.

eyxaristw.

Παρέθεσα απόσπασμα αποτο e-mail του φίλου μας, γιατί έτσι μοιράζομαι μαζί σας τα συναισθήματα που μου δημιούργησε διαβάζοντάς το αλλά και γιατί μου άρεσαν - συγχωρέστε μου την ευαισθησία- πάρα πολύ οι σκηνές κατά τις οποίες άκουγε το ραδιοφωνικό θέατρο.

Το δεύτερο πρόσωπο ενικού που χρησιμοποιεί (για τις ευχαριστίες και τα καλά λόγια) το εισπράττω βέβαια ως δεύτερο του πληθυντικού και εξ ονόματος όλης της ομάδας τον ευχαριστώ.

Επίσης ευχαριστούμε όλους τους "ανώνυμους" και σιωπηλούς φίλους μας, που τα χνάρια τού περάσματός τους από το blog είναι η επιβράβευση μα και η παρότρυνση να συνεχίσουμε δυνατά.

Αφιερώνουμε λοιπόν στον αποστολέα του παραπάνω e-mail το έργο της Αγκάθα Κρίστι Η ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ, που ευτυχής συγκυρία το θέλει να είναι-βεβαίως-αστυνομικό αλλά και να παίρνει μέρος σε αυτό η Ελένη Χατζηαργύρη, συνεχίζοντας με αυτό τον τρόπο το αφιέρωμα στην μεγάλη ηθοποιό. Η μετάφραση και η σκηνοθεσία είναι του μεγάλου Νίκου Γκάτσου!



Μισό και παραπάνω αιώνα ζωής συμπληρώνει η «Ποντικοπαγίδα» της Αγκάθα Κρίστι, που γράφτηκε από τη μεγάλη Βρετανίδα συγγραφέα ιστοριών μυστηρίου το 1947 για τα γενέθλια της βασίλισσας. Το δημοφιλέστερο, ίσως, έργο της , που διαγράφει πορεία 56 ολόκληρων χρόνων σε θεατρική σκηνή του Λονδίνου και, ως σήμερα, έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 13 εκατομμύρια θεατές ανά τον κόσμο.

Καλή ακρόαση φίλε μας , καλή ακρόαση και σ' όλους λάτρεις των αστυνομικών έργων και μη. Απείρως ευγνώμονες στο Τρίτο πρόγραμμα της ΕΡΤ.



                     

   

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Η ΒΕΝΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΛΑΙΔΗΣ ΟΥΙΝΤΕΡΜΙΡ ΤΟΥ ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΙΛΝΤ

Η βεντάλια της λαίδης Ουΐντερμιρ (1892) είναι το πρώτο έργο του Όσκαρ Ουάιλντ που ανέβηκε στο θέατρο, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία. 
Εξιστορώντας μια σειρά από παρεξηγήσεις και τεχνάσματα στην υψηλή κοινωνία του βικτοριανού Λονδίνου, μάγεψε αμέσως κριτικούς και κοινό με τον χαρακτηριστικά πνευματώδη και ευφυή λόγο του Ουάιλντ. 
Στις επιστολές του, ο Ουάιλντ υποστήριζε ότι το έργο δεν πρέπει να ειδωθεί ως «παντομίμα με διάθεση γελοιοποίησης» αλλά ως ψυχολογική μελέτη. 
Η βεντάλια της λαίδης Γουΐντερμιρ εξακολουθεί να διασκεδάζει το κοινό παγκοσμίως μέχρι και σήμερα.

ΥΠΟΘΕΣΗ: Η λαίδη Ουΐντερμιρ σκέφτεται να εγκαταλείψει τον σύζυγό της, έπειτα από δύο χρόνια γάμου, επειδή υποψιάζεται πως αυτός έχει ερωμένη - η οποία αποδεικνύεται πως είναι η ίδια η μητέρα της. Ανατρέποντας τα πάντα, θα είναι η μητέρα της τελικά που θα την αποτρέψει από την απόφασή της χωρίς να αποκαλυφθεί ποτέ η ταυτότητά της.

ΠΑΙΖΟΥΝ: Βέρα Ζαβιτσιάνου, Ελένη Χατζηαργύρη, Νίκος Καζής, Ελένη Χαλκούση, Άννυ Πασπάτη, Ζώρας Τσάπελης, Σπύρος Ολύμπιος, Ελίζα Σένκε, Κώστας Φραγκόπουλος, Βασίλης Κανάκης, Τάκης Βουλαλάς, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Ζέτα Κονδύλη, Θεόδωρος Συριώτης
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 ώρα και 30 λεπτάΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ: 1970